A Szövetségről

A Budapesti Műszaki Egyetem szigetelő szakmérnöki képzésének elindulásakor első sorban a szakmérnökök összefogásából alakult szövetség 1988-ban.  Alapítói közül sokan ma is aktívan részt vesznek a szervezet életében.
A szigetelő szakemberképzés kezdeteit követően a szigetelő vállalkozások, cégek mellett megjelentek a tetőfedők, ácsok, majd a bádogos szakma képviselői is csatlakoztak, így alakult ki a mára már több, mint 25 éve működő országos Szövetség.
Jelenleg több, mint 300 taggal, országos hálózattal rendelkezik.
Négy szekcióban tevékenykednek tagjaink:
– Magastető szekció
– Bádogos szekció
– Lapostetők, szigetelések szekció
– Oktató, szakértő szekció

   A Szövetség a tagok (magánszemélyek és jogi személyiségű vállakozások) és pártoló tagok támogatásával működő “nonprofit” polgári-társadalmi szervezet, melynek feladata felkutatni és hatékonyan alkalmazni azokat az eszközöket, melyek legjobban szolgálják az épületszigetelő, tetőfedő és bádogos szakma fejlődését és érdekvédelmét.
Jogi tagjai kivitelezők (tetőfedők, bádogosok, víz-, hő-, hang- és utólagos falszigetelők), magánszemély tagjai építészek, szakmérnökök, tervezők, oktatók, szakértők, pártoló tagjai anyaggyártók és kereskedők.

   A Szövetség törekszik arra, hogy tagjai és pártoló tagjai munkája révén megbízható, tartós, esztétikus és a feladatot legjobban megoldó, gazdaságos tetők, szigetelések és fémlemezmunkák készüljenek.

A Szövetség ezért

  • nyilvános szakmai kiállításokat, fórumokat, találkozókat szervez a műszaki lehetőségek pontosabb megismerésére
  • irányelvekkel, ajánlásokkal segíti a megrendelők és vállalkozók munkáját
  • hazai és nemzetközi fórumokon képviseli a szakmát
  • fejleszti a nemzetközi kapcsolatokat
  • szorgalmazza a tetőfedő, bádogos és szigetelő munkák feltételrendszerének és a munkavédelem színvonalának javítását
  • rendszeresen tájékoztatja a tagságot a szakma aktuális kérdéseiről
  • kezdeményezi és szervezi az elméleti és gyakorlati képzést
  • szakmai versenyeket, nívódíj-pályázatokat szervez a kiemelkedő teljesítmények nyilvános elismerésére, a szakma népszerűsítésére
  • társadalmi rendezvényeivel elősegíti a személyes kapcsolatok, barátságok ápolását, elmélyítését

Tagja a nemzetközi Tetőfedő Szövetségnek (IFD), ahol rendszeresen részt vesz különböző nemzetközi rendezvényeken a tapasztalatcsere és a közös szakmai fejlődés érdekében. Rendszeres eszmecsere zajlik a tagszervezetek között, amelynek eredményeit, első sorban a szakmai iránymutatásokat – a Szövetség irányelveit – ezen nemzetközi tapasztalatok alapján is közzé teszi.
A szövetség gondozásában megjelenő kiadványok kiemelt helyet foglalnak el a termékfüggetlen szakmai kiadványok sorában.

További az ÉMSZ oldalára

ÉV TETŐJE 2015